Οι κινηματικές δομές δε φιμώνονται, δεν καταστέλλονται. Αλληλεγγύη στον espiv

ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΕ ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

Το χρονικό: Την Πέμπτη 21/5/2020, μετά από προφορική εντολή της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ιδρύματος, ο server του espiv.net τίθεται εκτός λειτουργίας. Πρόσχημα γι’ αυτό αποτέλεσε μια καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, που αφορούσε δύο βιβλία ανεβασμένα σε μορφή .pdf σε ένα από τα εκατοντάδες blogs του server. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της διαχειριστικής ομάδας του espiv να επικοινωνήσει με την πρυτανεία του Παντείου, χρειάστηκε να περάσει μια βδομάδα για να λάβουν απάντηση στις 28/5 ότι σε επόμενο συμβούλιο (σε αόριστο χρόνο) θα συζητηθεί το θέμα. Την Πέμπτη 11/6, μετά από παρέμβαση της διαχειριστικής ομάδας του espiv και αλληλέγγυου κόσμου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έγινε επανασύνδεση του server.

Τι είναι ο espiv: Ο espiv είναι μια διαδικτυακή κινηματική δομή. Παρέχει δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις υπηρεσίες blog και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα blogs του και το e-mail χρησιμοποιούνται από πολύ μεγάλο αριθμό συνελεύσεων, ομάδων, συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων του κινηματικού χώρου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο δωρεάν διαδικτυακό βήμα και φωνή σε όσους και όσες το επιθυμούν.

Περί του προσχήματος: Η γελοιότητα του προσχήματος πάνω στο οποίο βασίστηκε η φίμωση του espiv είναι ολοφάνερη. Στην ουσία μια κερδοσκοπική επιχείρηση καταγγέλλει μια (μη κερδοσκοπική) κινηματική δομή ότι διακινεί ελεύθερα και δωρεάν γνώση που, σύμφωνα με το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα εμπορευματοποίησης κάθε σπιθαμής του κόσμου και της ζωής μας, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη μόνο σε όσους μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο που έχει ορίσει η ίδια η κερδοσκοπική επιχείρηση, όταν αγόρασε από το κράτος το δικαίωμα να αυτοανακηρυχθεί ιδιοκτήτρια της συγκεκριμένης γνώσης. Την καταγγελία λαμβάνει υπ’όψιν η επικεφαλής ενός δημόσιου εκπαιδευτικού ιδρύματος που υποτίθεται ότι υπηρετεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, κομμάτι της οποίας οφείλει να είναι και η δωρεάν πρόσβαση όλων στη γνώση. Με βάση την καταγγελία αυτή αποφασίζεται η διακοπή λειτουργίας του server του espiv και συνεπώς η φίμωση και ο αποκλεισμός του ίδιου και των χρηστών του. Όλη αυτή η ιστορία δεν αποτελεί έκπληξη. Πατάει στο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ευνοώντας την καταστολή εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των αποκλεισμό όσων επωφελούνται από τη δωρεάν διακίνηση γνώσης και ιδεών, την εμπορευματοποίηση της γνώσης και των φορέων της, τη φίμωση όσων αντιστέκονται με το λόγο και τη δράση τους ενάντια στην κυριαρχία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρυτανικές αρχές του Παντείου επιχειρούν να φιμώσουν τον espiv. Το ίδιο είχε συμβεί και το καλοκαίρι του 2014 μετά από εξώδικο ιδιοκτήτη εταιρίας που ένιωθε ότι δυσφημείται από ανάρτηση σε blog του espiv. Κι επειδή δεν πιστεύουμε σε συμπτώσεις, καταλαβαίνουμε ότι πραγματικός στόχος πίσω από τα γελοία προσχήματα είναι η πολιτική φίμωση του espiv και όσων φιλοξενούνται σε αυτόν.

Η θέση μας: Ως αναρχικοί/ές αγωνιστές/ριες δεν μπορούμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες σε μια κινηματική δομή που καταστέλλεται με αυτόν τον τρόπο, πόσω μάλλον από τη στιγμή που κι εμείς ως συνέλευση χρησιμοποιούμε τις διαδικτυακές υποδομές της. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον έλεγχο της γνώσης, της έκφρασης και κάθε πτυχής της ζωής μας, ενάντια στη φίμωση και την καταστολή των φωνών ελευθερίας. Παλεύουμε για να δομήσουμε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Μέχρι να είμαστε ελεύθερες/οι.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ espiv

ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ