ΑΦΙΣΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ

  Αφίσα αλληλεγγύης στις κοινότητες Ρομά,  που κολλήθηκε στην πόλη της Πάτρας, με αφορμή τη δολοφονία του Κ.Φραγκούλη από μπάτσους της ΔΙΑΣ. 

Το κείμενο της αφίσας :

 

5 Δεκέμβρη, μπάτσοι της ΔΙΑΣ πυροβολούν ευθεία στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα Κάλο Φραγκούλη, για 20 ευρώ βενζίνη που αρνήθηκε να πληρώσει. Στις 13 Δεκέμβρη ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο ο θάνατος του.  Ο Κώστας δεν δολοφονήθηκε μόνο γιατί έκλεψε, αλλά και διότι ήταν Ρομ. Η ελληνική αστυνομία, το κράτος, η διοίκηση του νοσοκομείου που τόσες μέρες σιωπούσε χωρίς να βγάλει καμία ανακοίνωση, και όλοι οι νοικοκυραίοι που κάνουν τα στραβά μάτια είναι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας. Μία ακόμα δολοφονία με φυλετικά χαρακτηριστικά που έρχεται να προστεθεί μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, στη σειρά δολοφονιών του ελληνικού κράτους ενάντια στις κοινότητες των Ρομά.

Ο στιγματισμός των Ρομά, δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει προκύψει τυχαία, αλλά εντάσσεται σε μία ευρύτερη ρατσιστική και αντιτσιγγανική πολιτική που το ελληνικό κράτος ακολουθεί ανέκαθεν. Οι κοινότητες αυτές βιώνουν ένα καθεστώς εξαίρεσης και απομόνωσης , καθώς είτε τοποθετούνται εκτός των αστικών ιστών , είτε περιθωριοποιούνται και υποβαθμίζονται εντός των πόλεων. Με αυτό τον τρόπο το κράτος έχει το πάνω χέρι ως προς τον έλεγχο τους , σε γενικό επίπεδο, αλλά και σε περιόδους, όπως μετά την δολοφονία δύο δικών τους ανθρώπων, όπου η τόσο βαθειά οργή τους, εξωτερικεύεται με άμεσες επιθέσεις και αντιδράσεις τόσο προς τους μπάτσους, όσο και ως προς τους μπαλαμούς.  Παρουσιάζονται  ως μία κοινωνική ομάδα της οποίας τα χαρακτηριστικά , οι στοχεύσεις και τα θέλω , όχι μόνο δεν ταυτίζονται αλλά είναι εχθρικά και συγκρούονται με του “ευυπόληπτου” πολίτη.

Αυτή η ρατσιστική και αντιτσιγγανική πολιτική του κράτους, έχει νομιμοποιηθεί από τα περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας. Από τις δολοφονίες του Νίκου Σαμπάνη, του Κώστα Φραγκούλη, από τις πολυάριθμες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα, από τους βασανισμούς και τους βιασμούς στα κέντρα κράτησης και στα αστυνομικά τμήματα, η απάντηση της ελληνικής κοινωνίας είναι συναίνεση και αδιαφορία. Οπότε μόνο τυχαία δεν είναι και η επιβράβευση των μπάτσων-δολοφόνων , μία μέρα μετά τη δολοφονία του Φραγκούλη και 14 χρόνια μετά την δολοφωνία του Γρηγορόπουλου, όπου ανακοινώθηκε μπόνους των 600 ευρώ στα σώματα ασφαλείας, από τον πρωθυπουργό.

 

ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΡΟΜΑ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑΜΩΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*