Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα

Νέος Ποινικός Κώδικας

Ο νέος ποινικός κώδικας, όπως και κάθε άλλη μεταρρύθμιση, δεν έρχεται μόνος του αλλά είναι πάντα σε συνάρτηση με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν και είναι μέρος μιας γενικότερης πολιτικής του κράτους και του κεφαλαίου, με κύριο φορέα την τωρινή κυβέρνηση, στα πλαίσια ολοκληρωτικής επικράτησης. Σε μια περίοδο συνολικής κρίσης που τα κεκτημένα από κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες καταργούνται (8ωρη μισθωτή σκλαβιά, άρθρο 16, δημόσια υγεία) που άτομα από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα βιώνουν τη φτωχοποίηση, που τα πάντα ιδιωτικοποιούνται (υγεία, παιδεία, μετακίνηση, ρεύμα, νερό και άλλα) αναγνωρίζουμε (και) την τροποποίηση του ποινικού κώδικα ως ένα μέσο του κρατικού μηχανισμού για να διασφαλίσει την ομαλή κρατική συνέχεια και αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Αυτή η τροποποίηση, που φέρνει πολλές αλλαγές και αυστηροποιεί την ήδη υπάρχουσα άθλια συνθήκη, κάνει ξεκάθαρη την πρόθεση του κράτους να εφαρμόσει ολοκληρωτικά το δόγμα «νόμος και τάξη». Πλέον η φυλάκιση θα υφίσταται για καθημερινές υποθέσεις πλημελληματικού χαρκτήρα, πράγμα που θα επηρεάσει κυρίως τα άτομα που ήδη στοχοποιούνται από την αστική δικαιοσύνη και τους μπάτσους, δηλαδή μετανάστριες, αγωνιστά, άτομα σε χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, και γενικά άτομα που παραβιάζουν τους νόμους για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Ένας από τους στόχους της αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα είναι η περαιτέρω ποινικοποίηση της μικρο-εγκληματικότητας στην κοινή γνώμη ώστε να διαστρεβλωθεί το αίσθημα δικαίου και να μειωθούν οι αυτοματισμοί κοινωνικής αντίστασης. Η παραπάνω κατάσταση θα αυξήσει κατά πολύ την “πελατεία” των σωφρονιστικών καταστημάτων και με τις φυλακές ήδη υπερφορτωμένες στρώνεται το έδαφος για την ίδρυση ιδιωτικών φυλακών στην Ελλάδα όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες ή πολιτείες της Αμερικής. Αναγνωρίζουμε τον νέο ποινικό ως μία ευθεία επίθεση στην κοινωνική βάση, που ως μέρος κι άλλων αλλαγών, κάνει έκδηλη την διάθεση για όξυνση και διάχυση των επιβολών από το κρατικό – καπιταλιστικό καθεστώς.

Μερικές μόνο από τις αλλαγές στον νέο ποινικό είναι οι παρακάτω:

  • Μέχρι πρότινος για ποινές πλημελληματικού μέχρι 3 έτη υπήρχε η δυνατότητα αναστολής της ποινής, ενώ τώρα η δυνατότητα αναστολής της ποινής προβλέπεται για ποινές μέχρι ένα χρόνο.
  • Καταβολή αυξημένων χρηματικών ποσών ως παράβολα που πιέζει ακόμα περισσότερο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.
  • Προσθήκη καταβολής χρηματικών ποσών για ενστάσεις σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν.
  • Ακόμα πιο ολιγομελείς δικαστικές συνθέσεις που θα αποφασίζουν για πιο «σοβαρές» υποθέσεις.
  • Οι αστυνομικοί μάρτυρες δεν είναι απαραίτητο να καταθέσουν στο δικαστήριο παρά μόνο αν κριθεί αναγκαίο από την δικαστική έδρα. Αντί αυτού, θα διαβάζεται η γραπτή τους κατάθεση. Έτσι η στοιχειοθέτηση της υπόθεσης περιορίζεται και καθοδηγείται από γραπτές καταθέσεις αστυνομικών που ως γνωστόν είναι ήδη κατασκευασμένες και επιβαρύνουν κατά πολύ τη θέση του κατηγορούμενου.
  • Κατάργηση διαδικασιών ενδιάμεσων δικαστικών συμβουλίων που σημαίνει ότι οι υποθέσεις θα καταλήγουν άκριτα στα δικαστήρια με ογκώδεις δικογραφίες.
  • Αυξάανεται ο κίνδυνος για μεταναστά για απέλαση.
  • Αύξηση ορίων έκτισης ποινών, αποφυλακίσεις με αυστηρότερα κριτήρια, περιορισμός και αυστηροποίηση στην χορήγηση ελαφρυντικών και αδειών.
  • Εξίσωση της απόπειρας με την τετελεσμένη πράξη και του συνεργού με την αυτουργό.
  • Αυστηροποίηση στο κομμάτι των αναβολών των δικών, με μέγιστο όριο την μια αναβολή ανά δίκη.

Ο νέος ποινικός κώδικας είναι ένα ζήτημα που αφορά και επηρεάζει την κοινωνική βάση άμεσα. Θα κινδυνεύουμε με φυλακίσεις, κοινωφελή εργασία και την κατάθεση υπέρογκων ποσών απλά για να δικαστούμε σε καθημερινές υποθέσεις (περισσότερο από ότι μέχρι σήμερα, καθώς ήδη βιώνουμε την αναβαθμισμένη καταστολή, τις σκηνοθετημένες υποθέσεις – σκευωρίες κοκ). Η ολική επίθεση στις ζωές μας είναι ξεκάθαρη και η απάντηση αναγκαία. Απάντηση που έρχεται από τα κάτω για τα κάτω.

Καλούμε σε Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στον νέο ποινικό κώδικα την Δευτέρα 05.02.24 στις 19:00 στην κατάληψη Παραρτήματος.

ΜΠΑΤΣΟΙ, ΤV, ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ

ΜΠΟΥΡΛΩΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*