Σχετικά με την Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας

Η ιστορική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, χαρακτηρίζεται από μια σειρά δομικών και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων του καπιταλιστικού οικοδομήματος. Από την οικονομική κρίση του 2008-2009, μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κρίσεις αυτές αν και διακριτά φαινόμενα, ουσιαστικά αποτελούν παράγωγα του καπιταλιστικού τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, εξυπηρετώντας την ανάγκη του να δημιουργήσει νέα πεδία εκμετάλλευσης, ελέγχου- επιτήρησης, κερδοφορίας καθώς και νέες μορφές πειθάρχησης αλλά και ψηφιοποίησης της ίδιας μας της ύπαρξης (από την εργασία και την εκπαίδευση, μέχρι την κοινωνικοποίηση και την ανθρώπινη επαφή). Μέσα σε αυτήν την αναδιαρθρωτική συνθήκη για τον παγκόσμιο καπιταλισμό, η παραγωγή, η διανομή, η κατανάλωση, οι διακρατικοί ανταγωνισμοί (ανακαθορισμός των σφαιρών επιρροής στη Μέση Ανατολή), η εντεινόμενη επίθεση στους “από τα κάτω”, η εκμετάλλευση και η λεηλασία του φυσικού κόσμου, η εγκαθίδρυση καθεστώτων “έκτακτης ανάγκης”(τα lockdown, η “πολεμική” ρητορική για τον “εσωτερικό εχθρό” που διαφαίνεται στον/στην οποιονδήποτε/οποιαδήποτε αμφισβητεί τις πρακτικές του), μορφοποιούν τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό τόσο μέσω νομοθετικών διατάξεων και της πρακτικής αναβάθμισης της καταστολής στο δημόσιο πεδίο, όσο και στη διαμόρφωση ιδεολογικών, αξιακών, κοινωνικών εννοιών που θα προωθούν τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής και θα προσδιορίζουν την ζωή εντός του. Έτσι, η εκ νέου ανάδυση των κάθε λογής φασιστικών μορφωμάτων και σχηματισμών, ο καθημερινός θεσμικός ή μη ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η κάθε μορφή κανιβαλικής συμπεριφοράς δεν αποτελούν αποκομμένες κοινωνικές συμπεριφορές μα γεννιούνται από τον αξιακό πυρήνα του καπιταλισμού, ενός ιεραρχικού, βίαιου, εξουσιαστικού συμπλέγματος, των θεσμών του, των δομών του, της απόπειράς του εν τέλει να επιβληθεί στα μυαλά μας και να οργανώσει τον κόσμο με βάση αυτά του τα πρότυπα.

Στο ελλαδικό περιβάλλον, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προάγει η τωρινή κρατική σύσταση της ΝΔ καθώς και η ιδεολογική καραμέλα περί “του τέλους της μεταπολίτευσης” σε συνδυασμό με το δόγμα “νόμος και τάξη”, διαμορφώνει ένα περιβάλλον σκληρής καταστολής απέναντι σε όσους/ες αγωνίζονται και επιχειρεί να επιβάλλει την προαναφερθείσα καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τις αξίες που επιφέρει στα εγχώρια δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, από την κατάργηση του 8ώρου και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που έχουν κατακτηθεί με μαχητικούς αγώνες, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και απεργιών για την ομαλή συνέχιση της οικονομικής ζωής των μητροπόλεων, την πολιτική εξόντωσης των μεταναστών/στριών με βίαια pushbacks, κατάργηση του ΑΜΚΑ και τη στοίβαξή τους στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης(κλειστές δομές/camps), μέχρι το δόγμα περί “ατομικής ευθύνης” για την δήθεν αντιμετώπιση της πανδημίας (ενώ ουσιαστικά μεταθέτει μέσω αυτού το πολιτικό κόστος από τους κρατικούς μηχανισμούς στο κοινωνικό σώμα), το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο(εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέχρι και σε περιοχές natura παράλληλα με ανεγέρσεις ορυχείων και φραγμάτων) και τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με το τουρκικό κράτος που εμποτίζουν με εθνικιστικές και αλυτρωτικές την ελληνική κοινωνία, το ελληνικό κράτος συμπυκνώνει όλη την ουσία που κυοφορεί ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός.

Αντιλαμβανόμενοι/ες την επίθεση που δεχόμαστε, επιλέγουμε να ορίσουμε συλλογικά τις ανάγκες, τις διεκδικήσεις και τα μέσα μας σε μια μαχητική κατεύθυνση ενάντια στο υπάρχον. Για εμάς, εξίσου σημαντικό με την αμφισβήτηση και ανατροπή του υπάρχοντος, είναι η οικοδόμηση συντροφικών σχέσεων αλλά και η δημιουργία δομών τέτοιων που να οργανώνονται και να προτάσσουν στο εδώ και το τώρα τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούμε να υπάρξουμε αύριο. Το εγχείρημα της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών Πάτρας, αποτελείται από ανθρώπους που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση στον κοινωνικό-ταξικό πόλεμο με τα καταπιεσμένα και εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας και απευθύνεται σε όποιον/α μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα σ’ αυτά και επιδιώκει να βρει πρακτικό και άμεσο τρόπο που θα οδηγήσει στην ατομική και κοινωνική απελευθέρωση. Σκοπός της ΑΣΑΠ είναι να αποτελέσει μια τέτοια δομή, που θα προωθήσει την αναρχική κουλτούρα και αντίληψη, όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά και ευρύτερα, μέσω του λόγου και της δράσης της. Η ΑΣΑΠ είναι πολυθεματική συνέλευση και ο χαρακτήρας της διαδικασίας είναι ανοιχτός και δημόσιος.

Μας ενδιαφέρει η δομή που συγκροτούμε να είναι προσβάσιμη, σε μία λογική ενθάρρυνσης της συμμετοχής τόσο στην συνδιαμόρφωση λόγου, όσο και στο αναλυτικό και οργανωτικό κομμάτι πίσω από κάθε ενέργεια. Σαφώς, στον αγώνα αυτό για την υπεράσπιση των ζωών μας απέναντι στην υλική και ηθική επιβολή της εξουσίας σε κάθε πτυχή τους, επιλέγουμε να μην αποκλείουμε κανένα μέσο από όσα επιλέγουμε από τη φαρέτρα των εργαλείων μας, επιχειρώντας να δημιουργούμε μικρά και μεγάλα ρήγματα στο υπάρχον σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, αναλογιζόμενοι/ες πάντα τους σκοπούς μας σε σχέση με τις επικρατούσες συνθήκες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι αποφάσεις μας προσπαθούμε να προκύπτουν μέσα από ισότιμη συζήτηση που στόχο έχει την ομοφωνία, καθώς αυτό αποτελεί οργανικό κομμάτι της αντίληψής μας. Επιλέγουμε να λειτουργούμε οριζόντια, αντιιεραρχικά και αδιαμεσολάβητα, αφού θεωρούμε πως η συνύπαρξη με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα προωθητική για την διαμόρφωση ριζοσπαστικών συνειδήσεων. Η ανταλλαγή εμπειριών και σκεπτικών, ο ουσιαστικός διάλογος και η αυτομόρφωση εντός της διαδικασίας, στη βάση της συντροφικότητας, είναι κάποια από τα στοιχεία που οδηγούν σε ποιοτικότερη ανάλυση και κατανόηση του σύγχρονου περιβάλλοντος αλλά και στην αποδόμηση των χαρακτηριστικών του, με σκοπό εν τέλει την σύγκρουση με οτιδήποτε το αναπαράγει. Ακόμα, θεωρούμε πως μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης προσπαθούμε να βρίσκουμε τα εργαλεία για να ξεπεράσουμε τα όρια και τα αδιέξοδα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες, κάνοντας την παρέμβασή μας ικανότερη σε επίπεδο λόγου και πράξης να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που ανοίγονται. Συλλογικά, μακριά από κάθε λογική ανάθεσης, επιλέγουμε να δίνουμε τους αγώνες μας από κοινού, έχοντας την ευθύνη για την πραγμάτωση των αποφάσεων της συνέλευσης.

Η διαδικασία αφορά τόσο μεμονωμένα άτομα, όσο και ομαδοποιήσεις στις οποίες σαφώς και προτιμούμε τη συλλογική παρουσία και όχι την συμμετοχή δια αντιπροσώπων. Η ανοιχτή συνέλευση αναρχικών άλλωστε, στοχεύει στην συνδιαμόρφωση και όχι στον συντονισμό δράσεων.

Αντιλαμβανόμαστε τον αναρχικό αγώνα ως μια πολύμορφη διαδικασία ενάντια στον καπιταλιστικό κόσμο, όσα γεννά και όσα τον αναπαράγουν. Ενάντια σε κάθε εξουσιαστική, αναθετική, ιεραρχική λογική προτάσσουμε τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, γιατί οι κοινότητες που χτίζουμε στο εδώ και το τώρα, κοινότητες μάχης, επικοινωνίας, αυτομόρφωσης, συμπόρευσης είναι η μαγιά των μελλοντικών μας κοινοτήτων, των οραμάτων που θέλουμε να δούμε να πραγματώνονται. Στεκόμαστε απέναντι σε κράτος  και κεφάλαιο, απέναντι στον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, στο σεξισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία, απέναντι σε κάθε τι που μιλά τη γλώσσα της εξουσίας και προτάσσει την σαπίλα του καπιταλισμού. Και όλα τούτα είναι κομβικά ζητήματα της καθημερινής μας πάλης, της καθημερινής μας στάσης, πραγματώνονται εντός μας ατομικά και συλλογικά ταυτόχρονα. Τον δρόμο τον ανοίγουμε με αγώνα, καταστρέφοντας και δημιουργώντας.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ, ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ