Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των Goody`s

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ GOODY’S

Την περασμένη άνοιξη, στις 11 του Απρίλη, τα πρωτοβάθμια σωματεία βάσης των εργαζομένων στον κλάδο των courier και delivery, σε Αθήνα και Ιωάννινα (ΣΒΕΟΔ και ΣΒΕΔΙ) κήρυξαν 24ωρη απεργία. Μια απεργία που αποτέλεσε την κορύφωση ενός αγώνα κόντρα στις συνθήκες εργατικού μεσαίωνα που επικρατούν στον κλάδο των διανομέων, με την απλήρωτη εργασία, την παντελή απουσία μέσων ατομικής προστασίας, την απουσία κλαδικής σύμβασης και την αγορά και συντήρηση των απαραίτητων οχημάτων να βαραίνει τους εργαζόμενους. Μια απεργία που συσπείρωσε πλήθος κόσμου και κατάφερε, ιδιαίτερα στην πόλη των Ιωαννίνων, να παραλύσει σχεδόν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες διανομής για μία ολόκληρη μέρα. Απότοκό της ήταν η ψήφιση από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρυθμίσεων «προστασίας των εργαζομένων» και εξορθολογισμού του επαγγέλματος των διανομέων. Ένα μήνα μετά, με την πρόφαση της «μη ικανοποιητικής απόδοσης» θυγατρική εταιρία του ομίλου Goody’s προχωρά στην απόλυση 2 εργαζομένων σε υποκαταστήματα της Αθήνας. Εν μέσω πίεσης από τους εργαζόμενους και το ΣΒΕΟΔ, οι δύο εργαζόμενοι τελικά επαναπροσλαμβάνονται. Δύο εργαζόμενοι, στην ίδια θυγατρική που κατέχει κατάστημα και στα Ιωάννινα, κάνουν στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους δύο συναδέλφους του, καθώς όμως η στάση εργασίας δεν είχε κηρυχθεί επίσημα από το αντίστοιχο σωματείο, ανοίγει η πόρτα για την απόλυσή τους. Μήνες μετά, η εργοδοσία παραμένει ανένδοτη.

Τα τελευταία χρόνια, στον ελλαδικό χώρο έχει λάβει χώρα μια άνευ προηγουμένου υφαρπαγή των εργασιακών κεκτημένων, υπό το μανδύα των μνημονίων κα της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης. Τις αρχικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ελαστική εργασία και την κρατική καταστολή των πρώτων χρόνων της κρίσης ακολούθησε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και η κάμψη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Από τις τελευταίες νομοθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ρύθμιση του νομικού πλαισίου της απεργίας, με την παρανομοποίησή της σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το 51% των εγγεγραμμένων μελών του εκάστοτε σωματείου στην συνέλευση προκήρυξης της απεργίας. Μια διάταξη που έκλεινε το μάτι στην εργοδοσία και έστρωσε το δρόμο για περαιτέρω νομοθετήσεις τέτοιας υφής. Περνώντας στην νέα εποχή της «ανάπτυξης», η Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που διαφήμιζε προεκλογικά έρχεται να «τελειώσει» τις οποιεσδήποτε μορφές κοινωνικής και ταξικής αντίστασης έχουν απομείνει, με την πρώτη μπότα της καταστολής να πατάει πάνω στα Εξάρχεια, τους/ις μετανάστες/στριες, τις καταλήψεις και τις/ους αγωνίστριες/ές, και τη δεύτερη να επιχειρεί να τσακίσει τους εργατικούς αγώνες. Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο μεταξύ άλλων επιβάλλει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών, την μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας, την κατά το δοκούν εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, ενώ μετακυλά το βάρος της ασφάλισης από τα αφεντικά στους εργαζόμενους. Οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΝΔ φανερώνουν εξόφθαλμα το πρόσωπο αλλά και την ουσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν είναι παρά η εξοντωτική εργασία, δίχως κεκτημένα και διεκδικήσεις, δίχως κανένα ενδιαφέρον για την βιολογική και πνευματική υπόσταση των από τα κάτω, πέρα από το ελάχιστο της επιβίωσης και αναπαραγωγής του εργατικού δυναμικού. Είναι η θυσία του φυσικού κόσμου στο βωμό του κέρδους, η μόλυνση της θάλασσας και του εδάφους από τις εξορύξεις πετρελαίου και η ανάπλαση των βουνών στα οποία αντί για έλατα πλέον φυτρώνουν ανεμογεννήτριες. Τα παραπάνω υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα της τάξης και ασφάλειας όπου κάθε αποκλίνουσα συμπεριφορά, κάθε άτομο που δεν εναρμονίζεται με την καπιταλιστική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται «σκουπίδι» και απόβλητο, συλλαμβάνεται και «πετιέται» στο περιθώριο.

Στον αντίποδα, υπάρχει ο κόσμος που αγωνίζεται για μια άλλη πραγματικότητα, χωρίς εκμετάλλευση. Που αντίθετα με τα κυρίαρχα προτάγματα της εξατομίκευσης και της ιδιοτέλειας βάζει μπροστά την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων. Με την/ον συνάδελφό μας στους χώρους εργασίας, με τους/ις μετανάστες/ριες, με το σύνολο των από τα κάτω μάς ενώνει πρώτα και κύρια η ταξική μας θέση. Για αυτό και αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά και από κοινού, αντιθεσμικά και αντιιεραρχικά κόντρα σε κάθε μορφή καταπίεσης, κόντρα σε κράτος και κεφάλαιο, έως ότου οικοδομήσουμε έναν κόσμο στα μέτρα μας.

Ένας εκ των απολυμένων στον κατάστημα των Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει έναν αγώνα, μαζί με το ΣΒΕΔΙ, με στόχο την επαναπρόσληψή του και την καταβολή του δεδουλευμένων του. Δε θα μπορούσαμε παρά να στεκόμαστε δίπλα του. Στην πόλη της Πάτρας, η συγκεκριμένη θυγατρική διατηρεί δύο υποκαταστήματα, ένα κατάστημα Goody’s στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων και ένα στον πολυχώρο Veso Mare.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης καλούμε σε παρέμβαση έξω από το κατάστημα στα Ψηλαλώνια, το Σάββατο 5/10, στις 12:00 το μεσημέρι.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας

Κάθε Δευτέρα, στις 19:00, στην κατάληψη Παραρτήματος(Κορίνθου και Αράτου)

mail: asapatras@espiv.net

blog: asapatras.espivblogs.net